Informatie, e-learnings en apps voor mantelzorgers

Naast het verdriet om wat je overkomt zijn er ook veel praktische zaken die geregeld moeten worden. Ook heb je vaak behoefte aan meer informatie over het ziektebeeld van je naaste. Gelukkig zijn er veel instanties die zich richten op de ondersteuning van mantelzorgers. Hieronder vindt u een aantal links naar relevante websites waar u hopelijk de juiste informatie kunt vinden.

Als u mantelzorg verleent aan iemand met dementie kunt u ook contact opnemen met casemanagers dementie. Zij kunnen u ondersteunen met praktische en emotionele zaken in het langdurige proces van dementie. Via de website kunt u contact opnemen: https://www.dementied2.nl.
Als uw naaste is opgenomen in een van de verpleeghuizen en woonzorgcentra van Beweging3.0 dan kunt u, ter ondersteuning en voor informatie terecht bij het Maatschappelijk werk van de diverse woonvoorzieningen van de Beweging3.0. U kunt dan mailen naar: MaatschappelijkwerkZVB@Beweging3.nl

Algemene informatie voor mantelzorgers

  • Mantelzorgnlis de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een naaste, met o.a. informatie over organisaties in de buurt die jou kunnen helpen.
  • Community deel je zorg met diverse groepen voor mantelzorgers in jouw regio en onderwerpen als NAH en mantelzorg en jonge mantelzorgers.
  • De mantelzorglijn Mantelzorglijn, voor al je vragen over mantelzorg
    Zorg je voor een ander en heb je vragen? Wil je graag een advies over je persoonlijke situatie? Of heb je behoefte aan een luisterend oor?
    Bel de Mantelzorglijn: 030 – 760 60 55.
    Of stel je vraag via WhatsApp: 030-760 60 55.

Online trainingen voor mantelzorgers:

  • E-learnings van Humanitas over diverse onderwerpen, o.a.: rouwen in coronatijd, eenzaamheid, grenzen stellen en omgaan met emoties.
  • Nog meer e-learnings over diverse onderwerpen o.a. ontspannen, mindfulness, niet zichtbare beperkingen, (deels is er overlap met genoemde site van Humanitas).
  • Met het informatieve ‘DemiZorg’ kun je online oefenen met het zorgen voor een naaste met dementie. In de oefeningen kun jij als mantelzorger vier verschillende zorgsituaties oefenen waar mantelzorgers van mensen met dementie veelal te maken krijgen. Dit zijn aankleden, douchen, eten en ergens naartoe gaan. In de oefeningen speel je de mantelzorger en kun je uit verschillende acties kiezen die tot verschillende resultaten leiden. De oefeningen zijn samen met mantelzorgers ontwikkeld door hen tijdens online creatieve sessies aan het woord te laten over hun ervaringen die zij hebben opgedaan met het zorgen voor hun naaste. Op basis van de ervaringen van de mantelzorgers is de inhoud van de oefeningen gecreëerd en zijn er aanvullende tips toegevoegd aan het spel over bepaalde tactieken die handig kunnen zijn.

Mantelzorgpas
Bent u mantelzorger en woont degene waaraan u de zorg verleent in Amersfoort? Dan komt u in aanmerking voor een mantelzorgpas. Met de mantelzorgpas kunt u gebruik maken van verschillende soorten diensten van Leef3.nu, die specifiek voor de mantelzorgpas gelden. U kunt de pas gebruiken voor wat extra hulp of ondersteuning voor uzelf, maar ook voor degene waaraan u zorg verleent.

De mantelzorgpas vertegenwoordigt een waarde van € 150,-. Als waardering voor uw inzet voor uw partner, vader, moeder, buur, vriend of vriendin. De mantelzorgpas is tot stand gekomen door samenwerking tussen gemeente Amersfoort, Indebuurt033 en Leef3.nu. Voor meer informatie, zie hier voor meer informatie en het aanvragen.

Mantelzorgers en (jonge) mensen met dementie
Hieronder staan diverse linken die meer informatie geven over dementie en jonge mensen met dementie:

Online trainingen voor mantelzorgers van (jonge) mensen met dementie

Mantelzorgers en mensen met hersenletsel

Deze cursus is gratis

Onderdelen

Deze cursus heeft geen onderdelen.